2010-01-14 16:08:47• hírek • Parajdi Andrea

„Hemzsegnek a felelőtlenül hozott törvények”

Országszerte szkeptikusak a megyeszékhelyek vezetői a helyi adminisztráció apparátusának létszámszabályozása, és az egészségügy decentralizálása miatt. Ezt a két fő témát tárgyalták a Municípiumok Igazgató Tanácsának legutóbbi ülésén. Úgy tűnik nem csak a mi polgármesterünknek, hanem más városok vezetőinek is elege van az elmúlt időszak felelőtlen törvényhozásaiból.

-Hosszú évek alatt nem született annyi felelőtlen, meggondolatlan és elhamarkodott törvény, mint amennyit az utóbbi időben szavaztak meg. Hozzá nem értő emberek voksolnak olyasmire, aminek a következményeiről fogalmuk sincsen - véleményezi Ilyés Gyula polgármester az utóbbi időszak törvénykezéseit.

Az elmúlt hónapokban egymást érték a hasonló, indulatokkal teli, nem tetszést kifejező, negatív hangvételű cikkek, amelyekben Ilyés Gyula polgármester nehezményezte a román parlament egyes döntéseit. Úgy tűnik, szó sincs arról, hogy csupán csak a mi városvezetők dramatizálná túl a meghozott törvényeket, és a törvénytervezeteket, hiszen a Municípiumok Igazgató Tanácsának pár napja megtartott ülésén szinte mindenki panaszkodott.

Ilyés mint mondja két fő témája volt a találkozónak, egyik a helyi adminisztráció apparátusának létszámszabályozására kidolgozott törvény-tervezet megbeszélése, és a másik pedig az egészségügy decentralizálásának kérdése.

-Már nem tudnak mit kitalálni arra, hogy központi szinten csökkentsék a kiadásokat. Nemrégiben hozták ki azt az alig kidolgozott törvénytervezetet, amely megszabja, hogy egy Polgármesteri Hivatal hány alkalmazottal dolgozhat. Az előírás szerint valamivel több mint 200 fős kell legyen egy több mint százezer lélekszámú város helyi adminisztrációjának apparátusa, és mindezt az elfogadástól számított 30 nap alatt meg is kellene valósítani - mondja a polgármester.


Meggondolatlan törvényeket hoznak a parlamentben - vélik a polgármesterek
Meggondolatlan törvényeket hoznak a parlamentben - vélik a polgármesterek


Kiszámolták, hogy a helyi Önkormányzatnak - a hozzá tartozó intézmények alkalmazottaival egybevetve - több mint nyolcszáz dolgozója van. „A törvénytervezet rendkívül pontatlan nem írja elő, hogy ez a kétszáz fő csak a hivatalban dolgozókat jelenti, vagy mindenkit ideszámolnak. Azért is kusza az egész, mert sok városban vannak olyan intézmények, amelyek már leváltak az önkormányzattól és külön működnek, tehát teljesen eltérő létszámmal dolgoznak az egyes polgármesteri hivatalok - magyarázza.

A találkozó során a municípiumok vezetői közös megegyezés alapján készítettek egy indítványt, amelyben kérik, hogy ha életbe kívánják léptetni ezt a törvényt, akkor először hozzanak egy olyan keretszabályozást, amelyben előírják, hogy pontosan kiket kell, milyen intézmények dolgozóit a Polgármesteri Hivatal apparátusába beleszámolni.

Emellett szó volt az egészségügy decentralizálásáról is, amely ugyancsak nagy terhet róhat a Polgármesteri Hivatalokra.

-A parlament dolgozói azt hiszik, hogy nekik most sikerülhet az, amit még húsz év alatt senki sem tudott megvalósítani, vagyis, hogy véghez vihetik az áhított decentralizálást. A szomorú az, hogy ilyen módon, ahogy ők akarják már évekkel ezelőtt is meg lehetett volna oldani, akkor se vezetett volna sehová, és hiszem, hogy most sem fog - fejti ki a polgármester. Mint mondja, helyi szintre lehet összpontosítani mindennemű közszolgáltatást, ha pénz is van hozzá, meg hosszú távú stratégia. „Egyelőre annyi biztos, hogy tavaly 40%-al kevesebb pénzt kapott az Egészségügyi Biztosító a betegellátásra, mint 2008-ban, valószínűleg 2010-ben sem adnak majd többet, s a hiányt pedig ki és honnan fogja biztosítani?

Egyelőre az egészségügy tervezett decentralizációja egyforma a tanügyével, mindkettő zavaros, és ködös. -Nem mi állunk a legrosszabbul, vannak olyan városok, akiknek már most rengeteg pénz hiányzik a helyi költségvetésükből. Sok helyen még mindig központi fűtés van, a lakosság pedig nem fizeti rendesen a számláit. Ezeknek a városoknak a legnagyobb problémájuk az, hogy hogyan fognak meleget biztosítani a lakóknak, ha nem lesz erre semmilyen szubvenció. Kérdem én, ezek mellett kinek kell még egy egészségügyi decentralizáció a nyakába? Ha húsz évet tudtunk várni, akkor még néhányat tudunk, amíg sikerül megtalálni a legjobb megoldást arra, hogyan vegyük át ezeket a hatásköröket - zárta a polgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: